DKW Puma
DKW Puma GT

Het begon voor het merk Puma allemaal met de DKW-Malzoni, die in 1964 werd gebouwd door Rino Malzoni uit São Paulo. Malzoni was een fanatieke autoracer en op aandringen van DKW-Vemag bouwde hij een raceauto met als basis een DKW motor. De auto moest concurreren met een lokaal gebouwde kopie van de Alpine A108 die sneller was dan zwaardere DKW’s sedans. Het eerste prototype was van staal en nog te zwaar. Op de São Paulo Motor Show in het najaar van 1964 werd een versie met een glasvezel carrosserie gepresenteerd. Met deze versie won Malzoni in 1964 de eerste race op Interlagos circuit en hij richtte het bedrijf Luminari op samen met een groep van andere auto-enthousiastelingen.

DKW Puma

De eerste auto’s die geproduceerd werden voor de racerij, hadden grotere 1.1 liter motoren met maar liefst 100 PK en de verkoop begon serieuze vormen aan te nemen. Op 14 september 1966 kreeg de onderneming de naam Puma en begon op fulltime basis auto’s te bouwen.

DKW Puma

Van de Malzoni GT werden er ongeveer 45 gebouwd voordat dit model een paar design aanpassingen kreeg en werd omgedoopt tot de Puma GT. In totaal werden er zo’n 170 auto’s voorzien van de DKW-motor gebouwd, zowel Malzoni’s als Puma’s. Dit aantal was zeker hoger geweest als Volkswagen die Auto Union (in Duitsland) en Vemag (in Brazilië) had gekocht de productie van de DKW modellen niet had stopgezet. Het succes van de vroege DKW aangedreven modellen baande de weg voor de VW gebaseerde Puma’s.

DKW Puma

Een heleboel goede coureurs gebruikten de DKW GT Malzoni voor wedstrijden, maar de meest belangrijke en beroemste was Emerson Fittipaldi. Emerson gebruikt een DKW GT Malzoni in de beroemde race genaamd "1000 Brazilian Miles " op het oude meer dan 8 kilometer lange circuit van Interlagos. De door Fittipaldi gebruikte GT-Malzoni was niet zo krachtig en moest het opnemen tegen auto’s met meer vermogende motoren zoals: VW Karmann Ghia met Porsche motoren (gebruikt door zijn broer Wilson Fittipaldi en Carlos Pace), Chevrolet met V8 Corvette motor en de Alpine 1300 cc. Op het einde van de race (minder dan zes ronden voor het einde) lag Emerson's team in 1e positie, maar vanwege een mechanisch probleem moest hij naar de pits en eindigde de race in 3de positie.

DKW Puma
DKW Puma GT:
DKW Puma GT:Deze DKW Puma GT is uit 1967. De vorige Braziliaanse eigenaar heeft deze Puma op 'placa preta' weten te zetten, hetgeen zwart kenteken betekend. Hiermee wordt bevestigd dat de auto voor minimaal 85% originaliteit bezit hetgeen bijzonder interessant is voor verzamelaars vanwege de historische waarde van de auto (zie verklaring van originaliteit). De auto heeft een Nederlands kenteken.

 

Technical data

DKW Puma GT
Year
1967
Engine
3 cylinder inline, 2 stroke
Displacement
981 cc
Bore x stroke
74 x 76 mm
Compression
8 : 1
Power
60 hp at 4.500 rpm
Torque
9,5 mkg at 3.500 rpm
Top speed
140 km/h
Wheelbase
2.220 mm
LXWXH
3.995 x 1.600 x 1.200 mm
Weight
760 kg
Designer
Anisio Campos
Produktion
135
DKW Puma
DKW Puma
DKW Puma
DKW Puma
DKW Puma

contact whatsappbtn © Kucarfa B.V.